Archive for september, 2006

Extra packages

maandag, september 25th, 2006

De standaard CentOS installatie geeft een paar Yum repositories om nieuwe software of patches vandaan te halen.

Deze repositories waren mijn insziens toch iets te beperkt (geen Xine of XMMS die MP3 ondersteund), dus even gezocht waar wat meer software te krijgen was.

Na een paar minuten zoeken, heb ik een goede en uitgebreide repository kunnen vinden.

Dag Wieers blijkt deze bij te houden.

Wanneer je deze repository ook wil gebruiken vanuit Yum, moet je het volgende doen:

(meer…)

Migratie-tips

donderdag, september 21st, 2006

Voordat ik aan de slag ben gegaan met mijn migratie van Slackware naar CentOS, moesten eerst nog wat zaken worden voorbereid:

  • Partities labelen (tune2fs -L of e2label).

Partities labelen is nuttig om het zgn. “label-mounten” te gebruiken. Zo hoef je niet meer na te denken welke partitienummer bijv. de /home-partitie was. Ook zeer nuttig als je met een partitie-editor een partitie gaat tussenvoegen of verwijderen.

  • Ruimte maken op de schijf voor een nieuwe partitie.
  • Met een partitie-editor de vrijgekomen ruimte gebruiken voor een nieuwe partitie. (meer…)

Slackware….. => CentOS?

woensdag, september 20th, 2006

Aangezien er al sinds meer dan 1 jaar (14 september 2005) geen grote updates meer zijn geweest voor Slackware, ben ik toch maar eens gaan rondkijken naar een andere Linux distributie.

Na wat distributies geprobeerd te hebben (Gentoo, Debian, Red Hat Fedora Core, Ubuntu) op verschillende manieren (oude laptop voor Gentoo en Ubuntu, VMware voor Debian, RH en Gentoo) heb ik uiteindelijk mijn keuze gemaakt.

Ik heb gekozen voor CentOS om in eerste instantie als distributie te gebruiken op mijn laptop. (meer…)

Toilet perikelen en bezoek van Lotte

woensdag, september 13th, 2006

Afgelopen weekend (na 4 weken niet gebruikt te hebben), zijn we weer naar de boot gegaan. Uiteindelijk bleek alles goed te zijn, behalve dat het toilet wel stroef pompte.

Zaterdag kregen we bezoek van Lotte en haar ouders (Mathijs en Jemy dus voor de duidelijkheid :-)), dus even het toilet nog met rust gelaten.

(meer…)

Vakantie Tsjechie

zondag, september 3rd, 2006

Van 15 augustus t/m 2 september zijn we er heerlijk tussenuit geweest.

Deze keer geen vakantie met de boot, maar 2,5 week naar Tsjechie. De ouders van Ingrid zijn meegegaan, lekker achterin de auto en wij zorgden wel dat ze op hun bestemming aankwamen :-).
De eerste paar dagen hebben we in het centrum van Praag in een hotel gezeten en daar veel mooie oude bouwwerken bekeken (o.a. de Praagse Burcht en de Karelsbrug natuurlijk :-)). (meer…)