Migratie-tips

Voordat ik aan de slag ben gegaan met mijn migratie van Slackware naar CentOS, moesten eerst nog wat zaken worden voorbereid:

  • Partities labelen (tune2fs -L of e2label).

Partities labelen is nuttig om het zgn. “label-mounten” te gebruiken. Zo hoef je niet meer na te denken welke partitienummer bijv. de /home-partitie was. Ook zeer nuttig als je met een partitie-editor een partitie gaat tussenvoegen of verwijderen.

  • Ruimte maken op de schijf voor een nieuwe partitie.
  • Met een partitie-editor de vrijgekomen ruimte gebruiken voor een nieuwe partitie.

Ik was niet van plan meteen mijn Slackware-partitie weg te gooien, dus moest er ruimte vrij worden gemaakt. Uiteraard had ik mijn /home al op een andere partitie staan, dus deze is makkelijk weer te mounten vanuit een andere distributie.

Een goede partitie-editor is Parted, een grafische variant hiervan is GParted. Ik heb hier de Live-CD versie van gedownload (overigens ook in LiveUSB-variant te krijgen), waardoor het mogelijk was te booten vanaf CD en zo mijn Windows-XP partitie te verkleinen.

Na het verkleinen van de Windows-XP partitie, kreeg ik genoeg ruimte vrij om CentOS 4.4 te installeren en de oude /home-partitie in deze weer te gebruiken.

Wat heb ik hergebruikt:

  • Swap-partitie van Slackware is ook voor CentOS te gebruiken.
  • /home partitie kan weer gemount worden vanuit CentOS.
  • Wanneer /boot groot genoeg is, kan ook deze van Slackware worden hergebruikt (let hierbij op dat je bijv. de kernel van Slackware een unieke naam geeft, bijv. vmlinuz.slackware om zo nog Slackware te kunnen booten indien nodig.

Na +/- 1 uur (incl. toevoegen van nieuwe partitie, resizen van Windows-XP partitie), was de installatie van CentOS klaar. Het enige wat nog niet werkte waren mijn Wifi-netwerkkaarten (1 van Linksys en 1 van EdiMax), maar nu werd het toch tijd om mijn bed op te zoeken :-).

Leave a Reply

three  ×    =  six