Archive for juli, 2014

Eerste hybride ervaringen

zondag, juli 6th, 2014
3 Volvo V60 PIH's voor uitlevering bij Snow

3 Volvo V60 PIH’s voor uitlevering bij Snow

De nieuwe auto is inmiddels al een paar dagen in mijn bezit en ik kan nu dus mijn eerste ervaringen noteren.

Tot nu toe bijna alles positief! Wat een genot om deze auto te rijden! Helemaal als je elektrisch “zoeft” door de stad, erg rustig en soms rij ik dus zelfs even zonder muziek om te genieten van het “zoeven”!

Een puntje waar ik aan moet wennen is natuurlijk de achterbak, die is duidelijk een stuk kleiner dan de vorige auto. De accu’s moeten toch ergens geplaatst worden en dat is goed te merken.

Groot voordeel voor de kinderen zijn de geĂŻntegreerde kinderzitjes, wat een beenruimte hebben ze nu! Maar goed, dat heeft niets te maken met hybride rijden.

Dit weekend zijn we 2 keer “weg” geweest en beide keren even gepland waar ik dan zou kunnen laden. De eerste keer was in Deventer. Ik had gelezen dat in de centrumgarage (“Op de Keizer 1, Deventer”) elektrisch laden mogelijk was. Dus naar die garage gereden, het was 10 minuten lopen vanaf het adres dus dat is te doen.

Kids op de achterbank

Jasmijn en Lieke testen de auto!

In de garage aangekomen waren alle laadplekken (2) vol. Volgende week wordt dit uitgebreid naar 4 kreeg ik te horen, maar daar had ik niets aan. Even rondgereden voor een plek, maar dat was alleen op het dak (in de regen) mogelijk, dan kan ik net zo goed op straat parkeren voor minder euro. Dus terug naar beneden en wat bleek… er ging net 1 van de auto’s van de laadplek weg! Dus we hadden geluk!

De accu’s waren precies leeg toen ik de parkeerplek inreed, al “dieselend” dus geparkeerd. Nu weet ik meteen dat helemaal leeg naar helemaal vol echt 4,5 uur duurt! Zo lang bleven we toch op bezoek, dus geen probleem. ’s Avonds de auto dus compleet volgeladen mee terug genomen.

Tijdens het rijden op de snelweg (en als de accu nog meer dan 40% vol zit) druk ik op de “save”-knop. Hiermee blijft de accu gespaard zodat je dit weer in een binnenstad kunt gebruiken, optrekken kost veel brandstof dus dat kan je beter elektrisch doen!

Zondag gingen we met de kinderen naar Julianatoren. De accu zat nog 75% vol en ik wist dat ik bij Julianatoren kon laden, dus ook op de snelweg elektrisch gereden. Bij Julianatoren was ook echt alles op, maar over een afstand van 72 km toch 1:30 gereden met een auto van bijna 1900 kg!

Helaas bleek bij Julianatoren dat er nog veel mensen in Nederland zijn die de laadplekken innemen met hun niet-elektrische auto. Van de 6 plekken waren daar 3 plekken ingenomen door (zelfs oude vervuilende!) niet-elektrische auto’s terwijl er nog plek zat was 25 meter verderop!. De kentekens zijn regelmatig die middag nog omgeroepen, maar niemand heeft gereageerd. Aso’s blijf je houden :-(.

Niet kunnen laden dus… Terug met compleet lege accu’s, maar aangezien je vanaf Julianatoren een stuk naar beneden rijdt, regenereert de auto zelfs nog. Uiteindelijk tijdens de hele rit met remmen en uitrollen dusdanig veel geregenereerd dat we vanaf de afrit van de snelweg tot huis nog 100% elektrisch hebben gereden!

De auto’s zijn geleverd

woensdag, juli 2nd, 2014
Nieuwe Volvo V60's op trailer bij Snow

Nieuwe Volvo V60’s op trailer bij Snow

Vandaag zijn de eerste drie nieuwe auto’s geleverd. Er in rijden mocht nog niet (behalve even naar de juiste plek om te laden), maar wel hebben we allemaal even de kans gekregen wat instellingen te wijzigen en de Volvo On Call-app te verbinden.

In ieder geval kunnen we nu vanuit huis zien waar de auto staat, hoe warm het er omheen is, de kachel/airco aan doen, etc..

Op 1 of andere manier liep ik tegen een ‘bug’ aan in deze app, bij mij kan je met de app alleen de achterklep ontgrendelen. Een andere kon er normaal alle portieren mee openen, maar bij mijn auto moet hier dus nog iets worden opgelost. Hiermee is wel meteen de inbraakbeveiliging getest, want 1 collega probeerde via de achterklep naar voren te komen, maar dit lukte niet binnen de tijd die gegeven werd en dus…. alarm!

Een minuut na dit alarm werd ik meteen door Volvo gebeld met de vraag wat of mijn auto gestolen is en moest ik bevestigen met een vooraf afgesproken wachtwoord (waar ik eerst niet eens van wist dat ik die had :-)) dat ik ook daadwerkelijk de eigenaar ben.

Goede test vandaag dus al! :-).

Morgen verder, maar dan ook daadwerkelijk rijden. Eerst de “oude” auto inwisselen (is toch alweer bijna 4,5 maand oud :-)), wachten tot het Snow-logo erop zit en ’s avonds heerlijk elektrisch rijdend naar huis toe!

Voorbereiden op in gebruik name

dinsdag, juli 1st, 2014

Volvo V60 Plugin Hybrid op de brugDe auto is bijna klaar (ramen donkerder gemaakt, trekhaak eronder, etc. etc.) en dan komt opeens een mail vanuit Volvo om me voor te bereiden op Volvo On Call.

In de mail zat een pincode die ik zou moeten gebruiken zodra de auto er is. Nieuwsgierig als ik ben, toch maar even in de app geprobeerd, maar helaas… Activeren lukt pas als je op de bestuurdersstoel in de auto zit en dan in de auto op de On Call knop drukt. Dat gaan we dus ook testen, kijken of je ook daadwerkelijk op de bestuurdersstoel moet zitten om op die knop te drukken.

Volvo V60 PIH met getinte ramen

Ik ben wel erg benieuwd wat nu allemaal met de app mogelijk is. In demo-mode zie ik wel al dat de standkachel aan/uit kan, airco aan/uit, ramen open/dicht, route voorbereiden, etc., maar een aantal opties kunnen alleen als je daadwerkelijk een Volvo aan de app gekoppeld hebt.

Morgen weet ik meer, want morgen is de auto al bij Snow om te worden voorzien van Snow-logo. Ik kan niet wachten! 🙂