Web 2.0 bestaat niet!

Regelmatig worden we geconfronteerd door de marketing-term Web 2.0. Aangezien ik (en veel collega’s met mij) dit eigenlijk nog nooit fysiek (bijv. wijziging van IPv4 naar IPv6) ben tegengekomen, wist ik dus wel dat het niet bestond.

Afgelopen week mocht ik een cursus volgen, waar zijdelings ook even werd verwezen naar Web 2.0. Daar werd dus ook de vraag “Wat is nu Web 2.0?” beantwoord.

En jawel… ik (en de techneuten met mij) weet nu zeker dat Web 2.0 niet bestaat.
Web 2.0 is een definitie van het steeds meer in gebruik raken van RSS-feeds, Blogs, Wiki, Ajax, etc.. Oude statische websites zijn dus volledig ouderwets en dus Web 1.0, al dit “nieuwe” is Web 2.0.

Voor techneuten…. dit is iets wat we al jaren doen en voor ons misschien Web 0.9-beta is…

Er is ook een heel mooi plaatje van:

What is Web 2.0

Maar goed, eindelijk is het duidelijk, Web 2.0 is iets wat door de techneuten is bedacht, waar eerst raar naar gekeken werd, maar wat nu helemaal in is..

Zo wordt maar weer eens duidelijk dat innovaties niet bij bedrijven vandaan komen, maar gewoon bij de individu!

Voor de duidelijkheid, O’Reilly heeft de verschillen tussen Web 1.0 en 2.0 duidelijk verwoord.

3 Responses to “Web 2.0 bestaat niet!”

 1. Cailin Coilleach Says:

  Eigenlijk is de definitie van Web 2.0 die ik heb gehoord “een Internet omgeving waar bezoekers en deelnemers de content leveren”. Dit in tegenstelling tot de eigenaar van de website zelf.

  Denk aan Wiki’s, blogs met commentaar opties, Flickr, YouTube, enzovoorts. Het gaat’m niet per se om de achterliggende techniek, maar om de manier waarop de content word aangeleverd.

  Quote uit Wikipedia:
  “Web 2.0, a phrase coined by O’Reilly Media in 2004[1], refers to a supposed second-generation of Internet-based services […] that emphasize online collaboration and sharing among users. ”

  Overigens is het inderdaad zo dat de term Web 2.0 eigenlijk alleen als titel voor de presentatie werd gebruikt en dus niet een officiele term is. Natuurlijk slaan alle marketing lui dat idee weer volledig in de wind 😀

  Overigens: wat voor cursus was dat eigenlijk?

 2. rkollman Says:

  Mee eens, het gaat gewoon om het totaalgebruik van de diensten, zodat iedereen nu op zijn/haar eigen manier content kan leveren en kan participeren aan content door anderen geleverd, zoals jij dus hier ook doet :-).
  Maar ja, het zal me niets verbazen als binnenkort een marketing-menneke een Web 2.0 tool gaat verkopen, wat het dan ook mag zijn :-(.

  De cursus.. jaja.. een cursus “Recruitment nieuwe stijl”. Eens kijken wat dat allemaal voor Snow kan betekenen. En er zitten best nuttige tips bij. Veel doen we al, maar of we het op de goede manier doen, dat is ’t ‘m..

  In ieder geval doen de Snow’ers vaak zelf wel mee aan de nieuwe dingetjes (bloggen, wiki, Flickr etc..) alleen de Snow site of Unix.nl site mogen hier ook wel eens aan meedoen.
  Dus… munitie om hier een mooie opdracht voor te maken en als alles goed gaat, heb je binnenkort iets om trots aan mee te bouwen!

 3. Cailin Coilleach Says:

  “het zal me niets verbazen als binnenkort een marketing-menneke een Web 2.0 tool gaat verkopen”

  heheh… Je bent te laat. Kijk maar eens naar Intel’s SuiteTwo. 😉

Leave a Reply

  ×  two  =  six