Internet Eplorer 7 op Linux

Deze week heb ik het al vaker gelezen, er zijn mensen bezig om Internet Explorer te laten draaien op Linux.

ie7-linux.png

Leuk om hierover te lezen, maar het wordt dan toch maar eens tijd om dit zelf ook te proberen. Aangezien IE7 nu toch al een tijdje uit is, wil ik ook echt met deze werken, dus geen genoegen genomen met de versie die maximaal IE6 ondersteunt.

Om de beta-versie van IEs4Linux te downloaden, ben ik eerst naar de volgende URL gegaan:

http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/

Hier heb ik de laatste beta-versie gedownload (in mijn geval was dit dus ies4linux-2.5beta4.tar.gz ).

Om IEs4Linux te kunnen draaien is het nodig om Wine en Cabextract geinstalleerd te hebben. Aangezien ik op mijn laptop Red Hat Fedora Core 6 draai, kan ik dit makkelijk installeren met behulp van de volgende commando’s:

# yum -y install wine*

# yum -y install cabextract

Hierna ies4linux uitgepakt in mijn home-directory en geinstalleerd als volgt:

$ cd ~/

$ tar xvfz ~/downloads/ies4linux-2.5beta4.tar.gz

$ cd ~/ies4linux-2.5beta4/

$ ./ies4linux –beta-install-ie7

screenshot-internet-explorers-for-linux.pngHierna komt een mooi Windowtje naar voren waar je kan kiezen welke IE-versies geinstalleerd moeten worden. IE7 kan hier niet worden aangevinkt, maar deze installeert standaard, hiernaast wordt de mogelijkheid geboden om oudere IE versies te installeren. Ik heb dus gekozen voor IE6 naast IE7.

Een flink aantal .CAB bestanden etc. worden nu gedownload en uiteindelijk wordt het geheel geinstalleerd in ~/.ies4linux/ie6 en ~/.ies4linux/ie7. Een link naar de scripts om Internet Explorer 6 of 7 te starten wordt aangelegd in ~/bin en uiteraard verschijnen 2 mooie icoontjes op de desktop :-).

Een tip om IE6 of IE7 zich anders te laten gedragen (alsof ze onder Windows 2000 of XP draaien) is de volgende commandline:

$ WINEPREFIX=~/.ies4linux/ie7 winecfg

$ WINEPREFIX=~/.ies4linux/ie6 winecfg

Hiermee kan worden ingesteld welke Windows versie nagedaan wordt.

Leave a Reply

  +  50  =  53