LISA ’06: Dinsdag 5 december

T1: Solaris 10 Performance, Observability and Debugging.

By James Mauro en Richard McDougall

Kort samengevat: Dtrace!

Sinds Solaris 2.6 is er veel veranderd en zeker vanaf Solaris 8 is dat meer en meer te merken.

Met Dtrace kan je performance bottlenecks in je systeem zeer goed opsporen. Omdat de cmd-line alleen niet voldoende was, is de programeer-taal D ontwikkelt (te vergelijken met C en lijkt ook wel erg op awk) om zgn. D-scripts te bouwen welke Dtrace gebruikt.

Deze training ging zeer diep wat betreft performance tuning op allerlei gebied (disk/cpu/memory) en dat met alle nieuwe tools welke beschikbaar zijn in Solaris 10 (met een nadruk op Dtrace).

360 Slides moesten behandeld worden, hier werd direct aan het begin al van gezegd dat dit niet gehaald zou worden. Uiteindelijk zijn we dus ook flink gebombardeerd met diepgaande kennis op gebied van tuning en voor mij blijkt wel weer dat ik snel m’n Ultra 60 met Solaris 10 moet inrichten om hier goed in mee te kunnen gaan.

Na deze zware lezing zijn we snel met de metro naar Union Station gegaan waar we na wat rondwandelen, uiteindelijk in de “kelder” terecht kwamen om eens echt Amerikaans te eten (oftewel, veel en vet).

Je kon hier kiezen uit +/- 15 verschillende smaken “voer”. Na een paar stukken pizza, hamburgers en een flinke shake (waar MacDonalds nog van kan leren!) met een flink volle maag weer terug de metro in om een lease te halen bij LISA en met z’n allen onze ervaringen te bloggen en foto’s te uploaden.

Leave a Reply

six  ×  one  =