LISA ’06: Maandagmiddag 4 december

M11: How to interview a system administrator

By: Adam Moskowitz

Ter afwisseling eens geen technisch georienteerde lezing, maar dit sluit weer wel goed aan bij mijn huidige functie binnen Snow.
Tijdens deze lezing wordt vooral gesproken over hoe je een sollicitant goed kunt ondervragen zonder dat diegene meteen in de stress raakt.

Tips zoals “dress code” doorgeven aan een sollicitant, zijn zeker nuttig om in het wervingsproces van Snow mee te nemen. Het gaat vooral om de sollicitant op zijn/haar gemak te stellen.

Veel vragen kunnen ook verkeerd gesteld worden. Door deze vragen anders te stellen, geven ze je wel het gezochte antwoord incl. meer inzicht in de kennis van de kandidaat. Tips hiervoor zijn deze lezing aan bod gekomen.

Zorg dat je duidelijk maakt dat een kandidaat ook mag aangeven dat hij het antwoord niet weet op een bepaalde vraag. Kandidaten die dit niet doen enbijvoorbeeld onzin antwoorden op een vraag, zitten nog in de “god-mode” en zullen nog moeten erkennen dat ze niet alles weten. Het is dus zeker waardevol als een kandidaat durft toe te geven iets niet te weten!

Technische vragen zijn goed, maar zorg dat ze niet maar 1 antwoord kunnen opleveren. Het is vooral belangrijk duidelijk te krijgen welke stappen iemand doorloopt om tot een antwoord te komen, dit zegt nl. zeer veel over een
kandidaat.
Op een gegeven moment ging het onderwerp over op wat wel en niet gevraagd mag worden aan een kandidaat (leeftijd, kinderen etc.), maar dit geldt vooral voor Amerika. Kan dus nuttig zijn mocht ik hetzelfde werk gaan doen voor Snow in Amerika (als de Unix beheerders in Nederland op zijn :-)).

Leave a Reply

  +  sixty five  =  seventy five