LISA ’06: Zondag 3 december

S1 Solaris 10 Administration workshop:

By Peter Baer Galvin.

In ’t kort, wat zijn zones: Geisoleerde omgeving voor applicaties, geen aparte kernel.

Een aantal “nieuwe” termen als zones en ZFS kwamen voorbij in deze lezing. Helaas ging het hands-on gedeelte niet geheel vlekkeloos (60 zones op een Mac onder Parallels loopt niet zo soepel als gedacht).

De hands-on met ZFS heeft voor mij in ieder geval duidelijk gemaakt dat ik nadelen ondervind aan het oude principe van filesysteem benadering. “Newbies” die direct met Solaris 10 incl. ZFS aan de gang gaan, zullen
niet meer terug willen vallen op zaken als /etc/vfstab, Solaris Volume Manager (aka Solstice Disksuite). Dat is zeker hun voorsprong.

Fijn? Vanaf Solaris 10 nu ook een zgn. Sun Update Manager, dus ook een mooi update-icoontje onder CDE………

Sun Fault Management Architecture (FMA), in marketing termen bekend als predictive self healing. Voor mij lijkt fmdump op iets uit “vroegere” tijden wat Tru64 al een tijdje had, de binary errorlogs welke te bekijken waren met
“uerf”.

Logadm, nuttige tool om je logfiles automatisch te roteren en nog allerlei acties mee uit te voeren, maar… was dit niet ook al bekend als “logrotate” vanuit de open source wereld?

DTrace: krachtige tool wat eigenlijk nog even in het laatste uur behandeld werd. Hierdoor krijg je snel te zien wat evt. mogelijk is, maar in 1 uur kan dat weleens teveel van het goede zijn :-).

Over het algemeen een aardige lezing, maar door de hoeveelheid van informatie en niet echt lekker werkende hands-on, zal ik nog een boel zelf moeten proberen voordat ik echt met veel vertrouwen met zones en zfs bezig ga.

3 Responses to “LISA ’06: Zondag 3 december”

 1. Remco Says:

  Coolepoep…

  Ziet er leuk uit en hebben ze filmpjes?

  Remco

 2. Raimond Says:

  Ik heb wel al wat filmpjes gemaakt met de gsm, maar Andy heeft een camera bij zich, dus de professionele films zullen nog wel volgen.

  Hij heeft overigens ook steady en nightshot, dus dat worden hele mooie filmpjes! 🙂

 3. Remco Says:

  hmmm ik hoop dat Snow.nl genoeg bandbreedte heeft 😉

Leave a Reply

3  +  6  =