Home automation mbv eQ-3

34636

We wonen nu al jaren in dit huis en zijn eraan gewend om elke radiator los te bedienen. Een nadeel hierbij is dat een ruimte (bijvoorbeeld de douche) nog niet warm is voordat je binnenkomt (vooral in de winter niet fijn…) of dat je soms een radiator vergeet dicht te draaien terwijl je een paar dagen weg bent.

34640Om dit nu te veranderen, ben ik gewezen door een collega op de Max! eQ-3 thermostaatknoppen (te verkrijgen via Conrad) die perfect werken voor huizen met stadsverwarming (hier in Nieuwegein dus!). De stoute schoenen aangetrokken en dus een mooi pakket besteld.

Het pakket kwam na een paar dagen binnen en bestaat uit 5 x radiografische thermostaatknop, 1 x eco-knop, 1 x huiskamerthermostaat en 1 x Cube. Vooral de Cube is belangrijk! Deze zorgt ervoor dat alles via een portal te programmeren is maar (niet onbelangrijk) ook via een app op de iPhone of iPad en zelfs vanuit Timboektoe (mits er een internetverbinding is).

3464934652Ons huis had nog een flink aantal oude (Temset)

radiatorkranen, deze wist ik niet zeker van of de nieuwe thermostaatknoppen op zouden passen.

Eerst dus de 2 in de huiskamer en keuken vervangen. Dit ging zeer makkelijk, aangezien dit Honeywell knoppen waren en dat werkt dus 1-op-1 met de Max! eQ-3 thermostaatknoppen. Gewoon de oude knoppen eraf schroeven, de nieuwe erop, inleren en het werkt!

34658

De andere knoppen waren echter lastiger. Zelfs met alle bijgeleverde verloopstukken en muntstukken (tip uit een forum), helaas geen resultaat. Steeds de melding F2 op het scherm (ofwel de knop zit te ver vanaf de in te drukken kraan).

Een week later hebben we de oude radiatorkranen vervangen door Honeywell kranen (soms zelfs wat meer omdat de oude onderdelen begonnen te lekken). Na deze vervangactie waren de nieuwe thermostaatknoppen heel snel geinstalleerd en ingeregeld!

34661

Vanaf nu dus altijd een warme doucheruimte ’s ochtends vroeg (maar wel per dag te programmeren, dus geen verspilling van ongebruikte verwarming!), nooit meer kachels die onnodig branden als we even het huis uit zijn, etc. etc..!

34664

Eerste conclusie: een aanrader voor huizen met stadsverwarming. Meer comfort en tegelijk ook de kosten goed in de gaten houden!

2 Responses to “Home automation mbv eQ-3”

 1. Theo Nelis Says:

  Beste,

  Ik overweeg om ook de eQ3 aan te schaffen, echter ik ben benieuwd naar het stroom verbruikt van de max cube, enig idee?

  Vriendelijke groet,

  Theo Nelis

 2. Raimond Says:

  Dag Theo,

  Niet erg veel, voor zover ik kan zien 150 mA, omgerekend dus 34,5 watt.
  Maar ik probeer nu steeds meer op m’n Raspberry Pi te zetten, dus met een beetje geluk zal op den duur alles vervangen worden (Klikaanklikuit, Max EQ-3) en via de Raspberry Pi worden aangestuurd. Dus daarmee kan ik nog wat meer besparen :-).

Leave a Reply

four  +  five  =