LISA ’06: Donderdagochtend 7 december

R4: Practical Project Management for Sysadmins and IT Professionals

By Strata Rose Chalup

Basis stappen van project management worden hier aangestipt.
Zorg ervoor dat je duidelijke doelen hebt en begint met een kort en krachtig projectdoel (hier ook wel P.O.S, Project Objective Statement).
Tip om je manager blij te houden, print je dit doel uit en hangt het op bij je bureau, een manager krijgt zo het gevoel dat er echt wat gedaan wordt (ook al deed je dit al).

Helaas is niet duidelijk welke stappen eerst af moeten zijn om het project daadwerkelijk te starten. Het lijkt erop dat ze eerst heel veel vooronderzoek gedaan wil hebben voordat het project ook maar wordt goedgekeurd.
Ze gaat dus verder dan alleen uitzoeken van de haalbaarheid van een project, maar zoekt bijvoorbeeld ook meteen uit wat het gaat kosten en welke resources nodig zijn.

Ze maakt wel duidelijk dat je daadwerkelijk (getekende) goedkeuring moet hebben van degene die het project gestart wil zien. Probeer vooral goedkeuring te krijgen buiten je eigen afdeling wanneer het project iets raakt wat ook buiten je afdeling effect heeft.

Opeens heeft ze het over risk management. Dat je risico’s van het niet slagen van het project definieert is wel normaal, maar niet dat je volledige contingency planning gaat opzetten voor een project (bijv. wat doen we met het project als een vliegtuig op ons projectteam landt).

Uiteraard is het belangrijk om afhankelijkheden van taken duidelijk te krijgen. Maak de planning alvast zonder dat hier data aan hangen, wat je wel doet is de te verwachten tijd voor afzonderlijke taken noteren. Wanneer afhankelijkheden en doorlooptijd duidelijk zijn, kan je pas data afgeven.

De lezing was aardig om te volgen, toch wel een aantal leuke tips gehoord, maar (zoals ik van collega’s hoorde) als je al Prince2 ervaring hebt, is er niet veel nieuws.

Leave a Reply

one  +  four  =