Archive for maart, 2016

Twee weken Tesla rijden

maandag, maart 28th, 2016

Inmiddels zijn we twee weken verder en rijden we dus al die tijd al 100% elektrisch in een Tesla Model S. Eerste indruk: “wow! wat rijdt dat heerlijk!”.

Ik reed al een tijd hybride, dus had elke dag wel 30 tot 50 kilometer die ik elektrisch kon afleggen, maar nu 100% elektrisch is wel een verademing! Nooit meer een “rauwe motor” die aanslaat, altijd zoevend onderweg.

Tijdens een aantal proefritten beviel de Tesla al perfect, maar zodra een dergelijke auto echt van jezelf is ga je pas ervaren hoe fijn deze rijdt.

Telsla Model S70DDe uitlevering van de auto was een aparte ervaring. We mochten ‘m in de Tesla fabriek te Tilburg ophalen en daar maken ze een hele ervaring van. De uitlevering van de auto gebeurd vlakbij de lopende band waar de robots bezig zijn om Tesla’s in elkaar te zetten.Familie en Tesla

De eerste paar dagen was het flink uitzoeken wat allemaal mogelijk was (de auto barst van de opties/instellingen en mogelijkheden), maar uiteindelijk staat alles nu ingesteld zoals we graag willen. Eén van de superfijne opties is… de autopilot! Eenmaal op de snelweg, twee keer de cruisecontrol activeren en de auto rijdt volledig zelf, zelfs automatisch van rijstrook wisselen doet hij voor je (wanneer je dit aangeeft uiteraard ;-)).

Inmiddels hebben we ruim 2000 kilometer gereden en dus ook ervaren hoe het is om bepaalde trips goed te plannen (volgeladen starten, plannen langs een snellader of zelfs supercharger). Tijdens mijn werk, is tot nu toe het bereik (bij ideale omstandigheden 360 kilometer op 1 accu-lading) geen probleem, vaak hou ik aan het eind van de dag nog over of (wanneer ik een laadpaal bij mijn afspraak in de buurt heb) de accu is zelfs nog bijna vol!

Snelladen aan de A6 bij NageleTijdens het Paasweekeinde bleek dat we toch iets meer rekening moeten houden met het bereik. Retour naar onze haven is zo’n 250 kilometer. De eerste keer dat we dit reden, startten we met een 70% volle accu. Bij de terugreis gaf de auto aan dat we niet harder dan 105 km/uur moesten rijden om weer thuis te komen. Tot aan Hilversum (vanaf Ossenzijl) hebben we ons hieraan gehouden en daarna weer op normale snelheid gereden. Aangekomen bij de snellader te Nieuwegein hadden we nog 4% accu over, mooi gepland dus!

De dag daarna zijn we met een 100% volle accu gestart, toen was het dus geen probleem meer om heen en terug te rijden zonder extra bij te laden (alhoewel we wel even een nieuwe snellader aan de A6 geprobeerd hadden :-)). Bij terugkeer hadden we nog bijna 30% acculading over.

De dag daarnSupercharging in Emsburena naar Enschede (retour zou precies lukken, 1% zouden we overhebben.. dat is iets te weinig marge dus was ons plan al om op de terugweg in Ugchelen bij Fastned 10 minuten bij te laden). Omdat opa en oma ook een proefritje wilden en ik zelf ook even flink wilde doorrijden in Duitsland, moest sowieso worden bijgeladen. Met opa ben ik dus richting Emsbüren gereden waar een Tesla supercharger staat. Dit was voor mij gelijk de eerste keer “superchargen” en dat is ook een ervaring op zich!

Supercharging on displayWaar een openbare laadpaal 52 km/uur bereik bijlaadt doet Fastned dit tussen 180 en 240 km/uur. Een Tesla supercharger laadt bij tussen 400 en 500 km/uur, ofwel.. de accu kan van leeg naar 80% in 40 minuten laden. Dat is een flinke bak energie die in de auto wordt gestopt, met 400 volt wordt op ruim 300 ampère geladen, een typisch geval van hoogspanning! Na 15 minuten staan (we bezochten even het naastgelegen tuincentrum) was de auto weer 80% vol (we kwamen aan met 36% lading).

Wat is er fijn aan deze auto:

  • Rust tijdens het rijden, geen motorgeluid!
  • Auto-pilot!
  • Ligt strak op de weg (accu’s in bodemplaat).
  • 17 inch touchscreen met allemaal apps.
  • Spotify streaming (wereldwijd!).
  • Ruimte (de auto is veel langer en breder dan de gemiddelde Europese auto).Bagage in de frunk
  • De “frunk” (of wel, front trunk == voorkant bagageruimte) dankzij het gemis van een motor!
  • Automatisch inparkeren.
  • Glazen dak, dus lekker veel natuurlijk licht.
  • Middelste stoel op achterbank heeft geen last meer van een verhoogde vloer.
  • Bestuurder profielen, alles (echt alles!) wordt dus aangepast aan de berijder van dat moment.
  • En vast nog veel meer wat ik nu nog vergeten ben 😉

 

Seven of Nine

dinsdag, maart 15th, 2016

Seven of Nine? Wie / wat is dat? Seven of Nine is een karakter uit Star Trek, gedeeltelijk mens en gedeeltelijk Borg. Maar wat doet zij nu bij ons? Seven of Nine is de naam die ik gegeven heb aan onze nieuwe auto, een Tesla Model S (S van Seven? 😉 ). Bij in gebruik name van een Tesla, moet je deze een naam geven dus… dan maar iets SciFi-achtig, de auto zelf komt namelijk erg dicht bij science fiction 😛 .

Na een paar maanden wachten, mag ik deze auto nu gaan rijden van mijn werkgever, Snow B.V. Het rijden van deze auto is onderdeel van een pilot naar het zoeken van een vervanger voor de brandstof-gebaseerde lease-auto’s die we nu rijden. De Tesla Model S is de eerste sedan die in aanmerking komt voor deze vervanging aangezien het bereik van deze auto, dichtbij die van een “standaard” auto komt.

De Model S die ik ga rijden (de 70D, dit betekent 70 kWh accupakket en dualdrive, ofwel 2 motoren / 4 wiel aandrijving) kan theoretisch 442 kilometer ver rijden op een volle accu. In de praktijk zal dit eerder rond de 300 kilometer liggen, maar dat moet voor de meeste werkdagen voldoende zijn. De dagen dat dit niet voldoende is, zal ik gebruik moeten maken van ‘snelladers’ als Fastned langs de snelweg.

Mijn auto is de vijfde volledig elektrische auto die in het wagenpark van Snow wordt opgenomen. Hiervoor heeft Snow al geëxperimenteerd met hybride auto’s en plugin hybride auto’s (de Volvo V60 Plugin Hybride zoals ik eerder reed).

Tesla Model S production finishedHet wachten op deze auto heeft even geduurd, maar omdat Tesla je bijhoudt via hun website waar je auto in het productie proces zit, is het wachten toch leuk. In eerste instantie zou de auto op 29 februari worden geleverd…. zoals bekend, ik ben op schrikkeldag geboren dus dat zou erg uniek zijn als ik dan ook nog eens deze auto geleverd krijg. Helaas is dit dus niet gelukt en moest ik nog even wat langer wachten :-(, 15 dagen later (15 maart 2016) was de heugelijke dag van levering!

Hieronder volgen wat gegevens over de periode van bestellen tot daadwerkelijke levering:

Besteldatum 12-12-2015
Bevestiging 17-12-2015
VIN-nummer toegewezen 17-12-2015 0 dagen na bevestiging
Start van productie (Fremont, Verenigde Staten) 14-01-2016 28 dagen na bevestiging
Einde productie 21-01-2016 35 dagen na bevestiging
Levering Seven of Nine  😀 15-03-2016 90 dagen na bevestiging

 

 

Tesla delivery experience

zaterdag, maart 5th, 2016

De laatste loodjes wegen het zwaarst en daar zijn ze bij Tesla erg goed in om dit extra zwaar te maken :-).

My Tesla

My Tesla

Via een webpagina (My Tesla) kan ik al sinds de bestelling volgen waar mijn auto is. Dus je kan zien wanneer de bestelling definitief gemaakt is, wanneer de auto in productie genomen is en wanneer deze op transport is gegaan. Dit laatste is dus al sinds half januari en eigenlijk sindsdien verandert het niet meer.

In eerste instantie zou de auto op 29 februari geleverd worden (ja, zeer uniek, gewoon op mijn verjaardag (schrikkeldag) dus!). 29 Februari ging voorbij maar helaas niets! Even bellen dus met de “delivery experience specialist” bij Tesla. In dat gesprek bleek dat eigenlijk niemand duidelijk kan zeggen waar de auto is, staat hij nog in New York of staat hij al op de boot? Niemand kan dit goed zien, maar… de leverdatum staat nog op 15 maart of…. Nee.. dat zal toch eerder 25 maart worden zegt de delivery experience specialist.

Een experience begint het nu echt te worden! Mijn collega zat de hele tijd een paar weken achter mij in de wachtrij, maar opeens krijgt hij deze week te horen dat de auto over 5 dagen geleverd wordt.

Wie weet krijg ik maandag ook zo’n telefoontje, maar het kan ook zomaar zijn dat dit pas over een maand is.

Al met al… de laatste loodjes wegen het zwaarst en elke week schuiven die laatste loodjes weer een week op. 1 Voordeel, ik hoef niet meer te kiezen tussen winter- of zomerbanden, dat mogen direct zomerbanden zijn! 🙂

 

Nieuwe boottent

woensdag, maart 2nd, 2016
34781

Deze week is de mal voor de nieuwe boottent op onze Proficiat boot gemaakt door Zeilmakerij Dijkstra. Eind vorig jaar hebben we uiteindelijk de keus gemaakt voor deze zeilmaker gezien de recensies van diverse mensen uit de haven en natuurlijk ook de producten die we daaruit zagen staan op hun boten.

De afspraak was dat de tent voor Pasen 2016 op de boot zou staan, dus moesten ze vrij vroeg in het seizoen aan de slag om dit te regelen. Wij moesten eind februari alvast de bestaande zomertent opzetten (deze dient als basis voor de mal) en 2 maart was het dus zover, de mal werd gemaakt!

34785

Dit “mallen” is duidelijk een arbeidsintensieve taak, met 2 man sterk is 5 uur gewerkt aan het op maat passen van de mal. Deze mal dient als voorbeeld om de daadwerkelijke tent te maken. Deze tent zal over ongeveer 3 weken af zijn en met een beetje geluk kunnen we er al tijdens de Paasdagen van genieten!